ВРУ прийняла урядовий законопроект, що має на меті зменшити кількість дозволів та сертифікатів. з одного боку, й не допустити погіршення якості харчових продуктів — з іншого. Окремо виділимо зміни щодо молока.
По-перше: Мінагропром повинен буде розробити, затвердити та опублікувати в ЗМІ Вимоги до безпечності та якості молока і молочних продуктів. Тож у нас буде можливість порівняти з етикеткою, наскільки безпечними є продукти, які ми купуємо в магазинах.
По-друге: як і зараз, у виробництві традиційних молочних продуктів забороняється використовувати жири та білки немолочного походження, а також будь-які стабілізатори та консерванти. Молочна сировина та молочні продукти, які ввозяться на митну територію України, підлягають контролю.
По-третє: суб’єкти господарювання (крім особистих селянських господарств, фізичних осіб), які здійснюють виробництво молока, молочної сировини та молочних продуктів, не підлягатимуть атестації на відповідність обов’язковим вимогам нормативно-правових актів.
Чи не погіршиться якість молока й молокопродуктів через таку дерегуляцію, покаже лише час…
Закон прийнято ВРУ 05.09.2013 р.