Новини публікуються мовою оригіналу

Мінекономрозвитку зазначило в листі від 20.10.2014 р. № 3501-06/36416-07, що для застосування норм природного убутку харчових продуктів необхідно керуватися радянським наказом Мінторгу СРСР «Про затвердження норм природного убутку продовольчих товарів у торгівлі та інструкцій з їх застосування» від 02.04.1987 р. № 88 (далі — Інструкція), оскільки аналога в українському законодавстві немає.

Окрім цього, фахівці звернули увагу, що згідно із п. 4 Інструкції встановлені норми природного убутку є граничними та застосовуються тільки в тих випадках, коли під час перевірки фактичної наявності товарів виявиться недостача порівняно з обліковими залишками. Природний убуток товарів списується за фактичними розмірами, але не вище за встановлені норми. Списання природного убутку товарів може здійснюватися лише після інвентаризації товарів на основі відповідного розрахунку, складеного й затвердженого в установленому порядку, що стосується також списання картоплі за нормами природного убутку.

Бухгалтерський сервіс «Iнтерактивна бухгалтерія»