Кабмін чудово знає та завчасно прогнозував період сезонного попиту на цукор. Адже не секрет, що з липня по серпень його традиційно активно закуповуватимуть господині для заготівлі фруктів та овочів.

Тож задля стабільності цін урядовці ініціювали підписання Мінагрополітики Меморандуму про взаєморозуміння з виробниками цукру та провідними роздрібними мережами.

«Виробники цукру взяли на себе зобов’язання, що не допустять скорочення поставок у роздрібну мережу. А з представниками близько десяти провідних мереж роздрібної торгівлі було погоджено, що не буде підвищено ціну для споживачів», — зазначив 21.06.2013 р. Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк. Разом із тим згідно з положеннями Меморандуму сторони домовилися надавати перевагу укладанню прямих договорів, а також гарантувати належну якість продукту, постачати його та розраховуватися в обумовлені терміни.

Що ж ми маємо на полицях магазинів? Цукор подорожчав. Так чи інакше, але з 5 – 6 грн він став 9 – 9,50 грн. Звісно, усі продавці налаштувалися на те, що восени цей продукт подешевшає, а до Нового року ціни повернуться на рівень 5 грн. Але як прогнози, так і сподівання, як виявилося, — марні.

На початку липня Голова асоціації «Укрцукор» Микола Ярчук підтвердив подорожчання цукру в середньому до 7,50 грн. «Після збору врожаю ціни почнуть падати, але в будь-якому випадку нижче 5 – 5,50 грн чекати не варто», — зазначив він.

Але вже через тиждень Міністр агрополітики заявив, що зростання ціни на цукор до 7 – 7,20 грн за кілограм до кінця року є адекватним.

«Ми прогнозуємо, що ціна спокійно може рости до 7 – 7,20 гривень. Вона буде і привабливою для виробників, і нормальною ціною в соціальному кошику», — зазначив Присяжнюк. Причиною зростання Міністр вважає зростання собівартості цукру.

І на підтвердження його слів невдовзі з’являється наказ Мінагрополітики, де передбачено зростання мінімальних цін на цукор із 4,9 тис. грн за тонну до 5,613 тис. грн за тонну та максимальних — з 5,88 тис. грн за тонну до 7,735 тис. грн за тонну. Тобто дешевого цукру вітчизняного виробництва бути не може.

Нагадаємо: на початок червня 2013 року запаси цукру в Україні становили 1,3 млн тонн. Очікувалося, що з червня по серпень обсяг спожитого цукру становитиме 458 тис. тонн. Тож з урахуванням експорту на рівні 140 тис. тонн залишки цукру на початок 2013/2014 маркетингового року (вересень 2013 року), коли на ринок почне надходити цукор із сировини нового врожаю, становитимуть 886 тис. тонн.

Бухгалтерський сервіс «Iнтерактивна бухгалтерія»