Платниками хмільного збору є суб’єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності та підпорядкування, які реалізують в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольні напої та пиво (п.п. 1.1 п. 16 підрозділ 10 р. XX ПКУ).

Об’єктом оподаткування хмільного збору є виручка — товарооборот, одержаний на всіх етапах реалізації в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольних напоїв і пива (п.п. 1.3 п. 16 підрозділ 10 р. XX ПКУ).

Однак алкогольні напої — продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів із вмістом спирту етилового понад 1,2% об’ємних одиниць, які зазначені в товарних позиціях 2204, 2205, 2206, 2208 згідно з УКТ ЗЕД (пп. 14.1.5 ПКУ).

У зв’язку із тим, що кулінарні вироби та страви не відносяться до алкогольних напоїв, збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства не сплачується з виручки від реалізації такої продукції.

За інформацією загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (підкатегорія 118.02 «ЗІР»)

Бухгалтерський сервіс «Iнтерактивна бухгалтерія»