При розливі бренді та напоїв алкогольних, вироблених за коньячною технологією, розлитих в упаковку типу «Bag in box» до 0,75 л застосовують «Втрати сировини при виробництві виноробної продукції», що затверджені Департаментом з питань адміністрування акцизного збору і контролю за виробництвом підакцизних товарів ДПА України від 12.04.2004 р.
Вказаний документ застосовують при розливу коньяку, міцних напоїв у пляшки місткістю 0,05; 0,1; 0,25; 0,38; 0,5; 0,7; 0,75 л з подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням у ящики і подачею до складу готової продукції.
Такі норми втрат не застосовують при розливі коньяку України, бренді, алкогольних напоїв, вироблених за коньячною технологією, у скляну тару місткістю 1,75 л.
Таким чином, для виробника бренді та напоїв алкогольних розлитих в упаковку типу «Bag in box» місткістю від 2 л та більше, при умові реалізації такої продукції на експорт, списання фактичних втрат можливо виключно при наявності норм втрат, що затверджені в установленому порядку.
За понаднормативні втрати та незабезпечення виходу продукції суб’єкти господарювання сплачують акцизний податок у розмірі, визначеному законом (ч. 3 ст. 13 Закону № 481)
Джерело: ІПК ДПСУ від 11.10.2019 р. № 738/6/99-00-04-01-02-15/ІПК