Мінагрополітики на своєму сайті опублікував проект наказу про затвердження:

  • Норм природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах;
  • Порядку розрахунку норм природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах.

Відповідно до запропонованого порядку, розрахунок норми природних втрат у масі зерна та продуктів його переробки проводиться, зокрема за такою формулою (при терміні зберігання до трьох місяців у складах і на площадках, у %):

X = (б – m) × 0,011 × в + m,

де: X – невідома норма природних втрат при строках зберігання зерна менше трьох місяців, %;

б – норма біологічних втрат при зберіганні до трьох місяців включно, %;

в – кількість днів зберігання в днях партії зерна та продуктів його переробки визначається шляхом ділення суми щоденних залишків на масу надходження партії зерна;

0,011 – коефіцієнт для перерахунку норми втрат, встановленої при зберіганні протягом трьох місяців, на один день зберігання (1/90);

– норма механічних втрат: для зерна при завантаженні та розвантаженні механізованим способом у зерносховищах – 0,044 %, в елеваторах – 0,03 %, для продукції в тарі та кукурудзи в качанах – 0,014 %.

 

Корисним на цю тему буде також наступний матеріал: "Застосування норм природного убутку товарів у роздрібній торгівлі" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначених та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" – скористайтеся  ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Бухгалтерський сервіс «Iнтерактивна бухгалтерія»