Урядом затверджено критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері торгівлі і послуг та визначається періодичність здійснення Держслужбою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів планових заходів держконтролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів.

До критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері торгівлі і послуг та визначається періодичність здійснення Держпродспоживслужбою планових заходів держнагляду за додержанням вимог законодавства про захист прав споживачів, належать:

  • наявність порушень вимог законодавства про захист прав споживачів, які виявлені за результатами здійснення заходів держнагляду протягом останніх 5 років;
  • провадження суб’єктом господарювання діяльності, пов’язаної з реалізацією споживачам товарів, робіт і послуг.

У разі коли за результатами планових та позапланових заходів держконтролю протягом останніх 6 років для суб’єктів господарювання, які віднесені до середнього ступеня ризику, та протягом останніх десяти років для суб’єктів господарювання, які віднесені до незначного ступеня ризику, у суб’єкта господарювання не виявлено порушень вимог законодавства про захист прав споживачів, наступний плановий захід держнагляду щодо такого суб’єкта господарювання здійснюється не раніше ніж через період часу, встановлений для відповідного ступеня ризику, збільшений в 1,5 раза.

Планові заходи державного нагляду за додержанням суб’єктами господарювання вимог законодавства про захист прав споживачів здійснюються з такою періодичністю:

  • з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на два роки;
  • із середнім ступенем ризику — не частіше одного разу на три роки;
  • з незначним ступенем ризику — не частіше одного разу на п’ять років
Бухгалтерський сервіс «Iнтерактивна бухгалтерія»