Новини публікуються мовою оригіналу
Профспілка працівників освіти і науки України повідомляє: атестація працівників проводиться не частіше ніж раз на 3 роки й тільки в їх присутності за рішенням роботодавця, яким затверджуються положення про проведення атестації, склад атестаційної комісії, графік проведення атестації.
Інформація про проведення атестації доводиться до відома працівників не пізніше ніж за 2 місяці до її проведення. На кожного працівника, який підлягає атестації, безпосередній керівник складає характеристику, що подається до атестаційної комісії після ознайомлення з нею працівника, але не пізніше ніж за тиждень до атестації.
Атестації не підлягають:
- працівники, які відпрацювали на відповідній посаді менше року;
- вагітні жінки; особи, які здійснюють догляд за дитиною віком до 3-х років або дитиною-інвалідом, інвалідом дитинства;
- одинокі матері чи одинокі батьки, які мають дітей віком до 14-ти років;
- особи, які працюють за сумісництвом.
Колективним договором можуть установлюватись інші категорії працівників, які не підлягають атестації.
Підготовка кваліфікованих робітників, зокрема кухарів, і підвищення їх кваліфікації здійснюються професійно-технічними навчальними закладами, а також на виробництві, у сфері послуг згідно з постановою КМУ від 11.09.2007 р. № 1117:
Назва професії (професійна назва роботи) за Національним класифікатором України «Класифікатор професій» ДК 003:2005 (КП) з урахуванням вимог її кваліфікаційної характеристики |
Код КП |
Номер галузевого випуску Довідника кваліфікаційних навчальних характеристик професій працівників |
Первинна професійна підготовка |
Перепідготовка за технологічно суміжною професією в професійно-технічних навчальних закладах, на виробництві, у сфері послуг |
Підвищення кваліфікації в професійно-навчальних закладах, на виробництві, у сфері послуг |
||
атестаційний рівень професійно-технічного навчального закладу |
|||||||
перший (професійно-технічне навчання на виробництві, у сфері послуг) |
другий |
третій |
|||||
Кваліфікаційні розряди (класи, категорії, групи) |
|||||||
Кухар |
5122 |
65 |
3 |
3–4 |
3–5 |
4–6 |
|
Кухар дитячого харчування |
5122 |
65 |
5 |
5 |