Чимало підприємств не можуть дозволити собі припиняти роботу у святкові чи вихідні дні. Часом до робіт у такі дні залучають окремі групи працівників.
Тож, про умови проведення робіт й оплату у святкові, неробочі та вихідні дні розповімо в нашій публікації
Режим роботи підприємства та вихідні дні
На підставі ст. 52 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) для працівників зазвичай установлюють п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями.
У разі п’ятиденного робочого тижня тривалість щоденної роботи (зміни) визначають правилами внутрішнього трудового розпорядку чи графіками змінності, які затверджує власник або вповноважений ним орган за погодженням із профспілкою підприємства з додержанням установленої тривалості робочого тижня.
Згідно зі ст. 50 КЗпП нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.
Загальним вихідним днем є неділя. Другий вихідний день у разі п’ятиденного робочого тижня, якщо він не прописаний законодавством, визначають графіком роботи підприємства, установи, організації (далі — підприємство), погодженим із профспілкою та зазвичай має надаватися поспіль із загальним вихідним днем (ст. 67 КЗпП).
Тобто за п’ятиденного робочого тижня вихідні працівникам надають відповідно до встановленого підприємством режиму роботи, який закріплено в колдоговорі та в Правилах внутрішнього трудового розпорядку.
Однак є винятки:
1. На підприємствах, де робота не може бути перервана у загальний вихідний день у зв’язку з необхідністю обслуговування населення (магазини, підприємства побутового обслуговування, театри, музеї тощо), вихідні дні встановлюють місцеві ради (ст. 68 КЗпП).
Зверніть увагу!
Згідно з пп. 4 п. «б» ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 р. № 280/97-ВР (далі — Закон про місцеве самоврядування) до повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить установлення за погодженням із власниками зручного для населення режиму роботи розташованих на відповідній території підприємств сфери обслуговування незалежно від форм власності.
Проте згідно з п. 13 Порядку провадження торговельної діяльності та правила торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затвердженого постановою КМУ від 15.07.2006 р. № 833 (далі — Порядок № 833), режим роботи торговельного об’єкта та закладу ресторанного господарства, що належать до комунальної власності, установлюють органи місцевого самоврядування.